Jan Smit zong vier jaar bij het Volendammer jongskoor De zangertjes van Volendam, onder leiding van de onderwijzer Evert Beumer. Op 1o-jarige leefttijd werdt Jand ontdekt toen de Volendamse band BZN een duet wilde opnemen met jong plaatelijk talent en hun zangeres Carola Smit (geen familie). Hij werd hiervoor uitgekozen en het nummer Mama werd vervolgens een groot succes. Het lied kwam te staan op hun cd A Symphonic Night. Hij mocht naar aanleiding hiervan een solosingle opnemen, geproduceerd door 3 BZN-leden. De single Ik zing dit lied voor jou alleen kwam op nummer één binnen in de Nederlandse hitparades. In de twee volgende jaren scoorde de destijds als Jantje Smit aangeduide zanger nog 5 hits, waaronder: Pappie, waar blijf je nou. Deze nummers werden geschreven door de BZN-leden Jan Keizer, Jack Veerman en Jan Tuijp.

Behalve in Nederlans is Jan ook succesvol in België, Duitsland, Oostenrijk, Italië en Frankrijk. Hij trad enige tijd op in Duitsland vanwege de ruimere arbeidstijdenwetgeving, in Nederland kunnen kinderen slechts enkele malen per jaar optreden. In Duitsland zijn inmiddels 10 Duitstalige albums uitgebracht. In 2001 ontving Jan met BZN en zijn producers de exportprijs, als best verkopende Nederlandse acht in het buitenland.

Sinds 1999 zet Jan zich naast zijn zangcarrière ook in als ambassadeur van SOS-Kinderdorpen.

In 2005 maakt Jan een Comeback als Jan Smit. Vanaf 25 maart 2005 was zijn dagelijks leven te volgen in de realitysoap Gewoon Jan Smit. Dit programma werd later dat jaar bekroond met de Gouden Televizier-Ring. Met Belle Pérez presenteerde hij ook voor de TROS het programma TROS Muziekfeest op het Plein. Als de nacht verdwijnt is bewerking van Le soleil van Annie Schilder uit 1990, geschreven door Cees Tol en Thomas Tol. De populariteit van Jan steeg en hij scoorde hit na hit, te binnen met Laura, dat de eerste plaats van de Single Top 100 behaalde.

Op 15 maart 2006 krijgt hij de Edison Award uitgereikt in de Amsterdamse Melkweg als Beste Zanger Nationaal voor zijn album Jansmit.com. Op 8 september 2006 startte een tweede serie Gewoon Jan Smit. In deze reeks werd meer dan in de eerste reeks aandacht besteed aan de omgeving van de zanger.

In 2006 scoorde Jan zijn derde en vierde nummer 1-hit in de Nederlandse hitparades. Als de morgen is gekomen stond in september 6 weken op 1 en in december bereikte ook Cupido de eerste plaats. Vanaf september 2006 heeft de winkelketen C&A een kledinglijn in zijn assortiment opgenomen, die genoemd is naar Jan Smit. De collectie heet J-style. Smit geeft zijn persoonlijke voorkeur aan, waarna er van dat advies kleding wordt gemaakt.

In 2007 ging het succes onverminderd verder met een vijfde nummer 1-hit: Op weg naar geluk. Vanaf eind september 2007 was Smit weer op televisie met een realitysoap, Jan Smit, de zomer voorbij. Dit keer in samenwerking met vrienden Nick & Simon en de 3js. In de zomer hadden zij gezamenlijk getourd langs de Spaanse costa’s.

In het najaar van 2007 verscheen er een nieuwe single van Smit, Dan volg je haar benen, waarna hij in 2008 begon met een grote Jan Smit komt naar je toe-tour door Nederland. De single bereikte in november de eerste plaats in de hitlijsten en was voor Smit zijn zesde nummer 1-hit in Nederland. Op de single staat tevens Calypso, een duet met de Amerikaanse zanger John Denver.

Medio oktober 2007 werd bekend gemaakt dat Jan tot eind november zijn stem niet meer mocht gebruiken. Er was een knobbeltje op zijn stembanden geconstateerd. Alle optredens werden tot 29 november afgezegd. Hierdoor miste Jan optredens bij Symphonica in Rosso en de TMF Awards, maar mocht hier wel de prijs voor beste Nederlandse popact ophalen. Vanaf november van dat jaar kon Jan wegens een operatie een half jaar niet meer zingen. De Jan Smit komt naar je toe-tour werd ook verschoven.

Na acht maanden afwezigheid maakt Jan zijn comeback tijdens het museumpleinconcert op Koninginnedag 2008.

In het najaar van 2008 was hij te zien in een nieuw seizoen van Jan Smit, de zomer voorbij en was hij teamcaptain in het programma Te leuk om waar te zijn.

Op 8 november 2008 werd Als je lacht zijn 8e nummer 1-hit in Nederland. Op 28 februari 2009 was Je naam in de sterren zijn 6e hit die op nummer 1 binnenkomt in de Single Top 100.

Waar het in Nederland alleen maar beter lijkt te gaan, loopt het succes in Duitsland juist terug. De reden ligt volgens Smit aan het feit dat men in Duitsland “echte schlagers of popmuziek” wil horen en Smit daar tussenin zit “en dat slaat niet aan”. Inmiddels is Smit ook gestopt met het presenteren van televisieprogramma’s. In juli 2009 verscheen er een duet met de Surinaamse zanger Damaru, Mi rowsu (Tuintje in mijn hart) , uitgebracht voor SOS-Kinderdorpen, dat zowel in Suriname als in Nederland de nummer 1-positie bereikte.

Op 3 september 2009 presenteerde Jan voor de Tros de eerste aflevering van het programma Ik weet wat jij deed. Daarnaast begon op 20 september 2009 het 3de seizoen van Jan Smit, de zomer voorbij, dit keer werd deze serie opgenomen in Italie.

Leef nu het kan kwam op 6 maart 2010 nieuw binnen op de eerste plaats van de hitlijst. Smit is na The Beatles en Marco Borsato de artiest die het langst op nr.1 heeft gestaan in de geschiedenis van de wekelijkse hitparade (1960-heden).

De single Terug in de tijd van zijn album Leef komt op 19 juni 2010 de hitparade binnen en bereikt een week later zijn hoogste positie, nl. de 2e plaats. De opvolger Zie wel hoe ik thuiskom staat op 25 september 2010 op de hoogste positie. Op 15 januari 2011 staat ook Niemand zo trots als wij in de eerste week op nr.1.

Sinds januari 2007 had hij een relatie met ex-ONM-actrice Yolanthe Cabau van Kasbergen. Ze gingen in oktober 2008 samenwonen in Volendam.In mei 2009 gingen Cabau van Kasbergen en Smit, na ruim twee jaar samen te zijn geweest, uit elkaar. De breuk kreeg nog een vervolg toen Gerda Smit, zijn moeder, in juli 2009 in een interview met Shownieuws aangaf dat Cabau van Kasbergen veel meer huisraad had meegenomen dan was afgesproken.

Sinds mei 2009 heeft hij een relatie met de Volendamse Liza Plat. Toen ze een relatie kregen, was Plat nog getrouwd en had ze reeds een dochtertje. Korte tijd later scheidde Plat van haar man. Op 25 mei 2010 maakt Jan zelf het nieuws bekend via Twitter dat hij in november vader hoopt te worden. Op 17 november 2010 zijn Smit en Plat ouders geworden van dochter Emma. Voor Jan is het zijn eerste kind, voor Plat is het haar tweede.
Jan en Liza krijgen in september hun tweede kindje (voor Liza is het haar derde).

HOME | BACK